ט"ו בשבט: עוגת פירות יבשים

ב

IMG_0339-web

ראש השנה לאילנות התגלגל במאה ה-17 לחג של אכילת פירות יבשים, שמצאו דרכם לעוגות החג. אפשר למצוא כאן שתי גרסאות לעוגת הפירות היבשים: העוגה הנמוכה היא ההתחלה של הביסקוטי האיטלקי – אותה עוגה שאפויה פעמיים: בתבנית אינגליש מאורכת, ולאחר מכם פורסים אותה לפרוסות ואופים עד לייבושן. האיטלקים אוהבים לטבול אותן בכוסית ליקר.
לצדה מוגשת הצעה לעוגה בחושה, גבוהה, יותר רכה, שמוגשת במתכון מיוחד, עם שמן במקום חמאה (פרווה).
לפירות המסורתיים שכוללים דבלים, מישמישים, תמרים וצימוקים הוספתי פירות מסוכרים שמצאתי בחנות התבלינים השכונתית – תותים ופרוסות תפוזים. את פרוסות התפוז מומלץ להשרות במים כחצי שעה לריכוך. לאחר מכן משתמשים במי ההשריה כחלק מהמים במתכון. כמות הפירות היבשים יכולה להשתנות מעט לפי ההעדפה האישית: מי שמעדיף יותר עוגה ופחות פירות, יכול להשתמש בפחות פירות.

לא להתבלבל, המתכון הראשון הוא לעוגה הגבוהה, והשני לעוגת הביסקוטי היבשה:

חומרים לעוגת פירות יבשים גבוהה:
320  גרם קמח
10 גרם אבקת אפיה (שקית)
100 גרם שמן
100 מיליליטר מים פושרים (אפשר להחליף חלק במיץ תפוזים)
185 גרם סוכר
רבע-חצי כפית קינמון
250-300 גרם פירות יבשים
50 גרם אגוזי פקאן
4 ביצים גדולות

אופן הכנה: מחממים תנור ל-180 מעלות.
חותכים את הפירות היבשים והפקאן לגודל אחיד. מערבבים עם כף קמח להפרדה.
בקערת מיקסר מקציפים ביצים וסוכר. מתחילים במהירות נמוכה לערבוב ומגבירים מייד למהירות מירבית, כחמש דקות, עד שמתקבל קצף יציב מאוד ובהיר. מוסיפים בהדרגה מים ולאחר מכן שמן. הקצף ייעשה נוזלי אבל ישאר אוורירי.
מערבבים קמח, אבקת אפיה וקינמון ומנפים לתערובת. מערבבים עם מרית בתנועות קיפול, לשמור על האויר שבפנים ולוודא שאים "כיסי" קמח שלא התערבבו. מוסיפים פירות יבשים ומערבבים עם מרית בתנועות קיפול. התערובת צריכה להיות אחידה, כדי שהפירות יופיעו בכל העוגה.
משמנים תבנית, מצמידים לבסיס ולדפנות נייר אפיה. יוצקים את התערובת. מכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.

IMG_0279-web

מצרכים לעוגת הביסקוטי (תבנית אינגליש 35 ס"מ):
120 גרם קמח רגיל ועוד כף אותה מפזרים על הפירות היבשים
5 גרם אבקת אפיה
110 גרם סוכר
3 ביצים גדולות
רבע כפית קינמון
250 גרם פירות יבשים (דבלים, מישמישים, תפוזים ותותים מסוכרים)
60 גרם אגוזים קצוצים גז (פקאן, מלך)

IMG_0253-web
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות.
חותכים את הפירות היבשים לגודל אחיד, מפזרים מעל כף קמח ומערבבים, כדי להפריד ביניהם.
בקערת מיקסר מקציפים ביצים וסוכר. נפרדים מהמיקסר, נשארים עם הקערה.
מערבבים קמח, אבקת אפיה וקינמון. מנפים לתערובת בקערה ומערבבים ידנית עם מרית. מערבבים.
מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים היטב. זה הסמם לוודא שאין גושי קמח שנשארו ושהפירות מעורבבים גם למטה.
מרססים במעט שמן את התבנית המאורכת, מרפדים בנייר אפיה ומדביקים לדפנות. יוצקים את התערובת.
מכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות. אופים כחצי שעה.
אפשר לעצור כאן ולאכול את העוגה, שמזכירה במירקמה יותר לחם פירות.
ואפשר להמשיך לביסקוטי: פורסים את העוגה לפרוסות בעובישל סנטימטר, או פחות. מניחים על נייר אפיה את הפרוסות כשהן שכובות על צדן, אופים כחצי שעה ב-150 מעלות.

IMG_0269-web

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s