קוסקוס תוניסאי – עשו זאת בעצמכם

ב

IMG_5649-web

בשבת חורפית אחת התכנסנו, בוגרי גרעין ארגמן לכפר עזה, אצל רחלי בבית, לחגוג לה יומולדת ולערוך סדנת קוסקוס וחריימה. רחלי, טבחית מוכשרת שגדלה על המטבח התוניסאי, היתה אחראית על הקוסקוס, שנעשה בסיר מבית אבא ואמא.
המסקנה שלנו היתה, שמי שלא טעם קוסקוס עשוי בעבודת יד, לא יודע מהו קוסקוס אמיתי. למרות הפופולריות של הקוסקוס להכנה מהירה מתברר, שזה שעשוי בבית רחוק ממנו שנות אור. הוא רך וענוג, כזה שנחטף במהירות ולא משאיר הרגשה שאכלנו אוכל כבד. אפשר לתאר אותו במילה אחת – מנצח. או, בשתי מילים – מנצח בגדול.

אז הנה המדריך המלא להכנת קוסקוס בבית.
להכנה אפשר להצטייד במסננת וסיר אידוי מתאימים לקוסקוס, או לאלתר עם כלים דומים שיש בבית.

מצרכים:
1 קילו סולת
3-4 כוסות מים
2 ליטר ציר עוף/ירקות, או 3 ליטר מרק עוף/ירקות (אפשר מאבקת מרק, אם אין אחר).
5 קישואים חתוכים גס
7 גזרים חתוכים גס
4 גבעולי סלרי עלים (כולל העלים)
2 בצלים לבנים חתוכים גס
200 גרם דלעת חתוכה גס
7 תפוחי אדמה חתוכים גס
2 כוסות גרגרי חומוס מבושלים 0אפשר מוקפאים, או מקופסת שימורים לאחר סינון ושטיפה)
חצי כרוב ירוק חתוך לרצועות עבות
חצי כוס שמן זית
כף מלח (לסולת)
רסק עגבניות (200 גרם)
מלח, פלפל (למרק)

אופן ההכנה:
הכל מתחיל בקילו סולת שמכניסים לקערה עם כוס מים בטמפרטורת החדר. מערבבים ומערבבים, בתנועות סיבוביות עם רווח בין אצבעות כף היד, עד שהלחות מתפזרת בין כל הגרגרים ונוצרים גושים קטנטנים. את הגושים היותר גדולים מפוררים בין שתי כפות הידיים.
IMG_5464-web

מעבירים את הסולת דרך מסננת רשת עם פתחים בינונים (גדולים מזו של מסננת לניפוי קמח) כדי לפורר את הגושים שנותרו.

IMG_5476-web

מוסיפים כף מלח ובהדרגה חצי כוס שמן זית, תוך ערבוב מתמשך.
מעבירים לסיר-מסננת שיעמוד על סיר מים, לאידוי הסולת. למסננת חורים די גדולים:
IMG_5482-web

מעמידים את המסננת על סיר עם מים רותחים (בערך רבע מגובה הסיר) ומכסים את המסננת. משאירים לאידוי כחצי שעה, עד שהקוסקוס רך ולמעשה די מוכן לאכילה.

IMG_5492-web

בשלב הבא משפרים את הרכות של הקוסקוס. מסירים את הקוסקוס מסיר המים, מעבירים לקערה ומערבבים עם מטרף (הקוסקוס חם). מוסיפים בהדרגה 2-3 כוסות מים בטמפרטורת החדר ומערבבים עד לספיגתן. יש להימנע מעודף מים. מחזירים לסיר האידוי ומשאירים עוד כ-15 דקות, במהלכן הקוסקוס תופח.

IMG_5632-web

למרק:
מכניסים לסיר גדול ציר מרק, או מרק עוף. אם רוצים מנה צמחונית אפשר להחליף בציר/מרק ירקות.
מוסיפים את כל הירקות החתוכים, מלח ופלפל, מערבבים ומשאירים לרתוח על אש נמוכה, עד שהירקות רכים. מוסיפים את גרגרי החומוס ורסק העגבניות. ממשיכים לבשל כמה דקות לספיגת טעמים. טועמים ומתקנים תיבול.

להגשה:
אפשר להניח על השולחן קערת קוסקוס ואת סיר המרק, כך שכל סועד יקח כמה שהוא רוצה.
לחלופין אפשר לקחת קערת הגשה גדולה, לשים עליה את הקוסקוס ולצקת את המרק, כך שייספג בקוסקוס והמנה תהיה נוזלית מעט.

IMG_5642-web

2 תגובות הוסף תגובה

  1. דבי צוקרל הגיב:

    מנה מנצחת וטעימה מאוד. עשיתי את הקוסקוס והמרק. יצא טעים מאוד, חמים ומחמם את הלב , איך מנה מנצחת שכזו מקרבת משפחה וחברים לשולחן אחד. תודה רבה על המתכון המצויין. בברכת שבת שלום ושכל הטוב בעולם יהיה עמכם.

  2. ליאור הגיב:

    האם ניתן לאדות את הקוסקוס עם המרק מלכתחילה במקום המים?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s